sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Leuven 25. The one where I live in Waterview





Maisema keittiöstä


Olen saanut kutsua Leuvenia kodikseni nyt suunnilleen nelisen kuukautta. Aika on kulunut uskomattoman nopeasti, enkä voi uskoa lähdön hetken lähestyvän alle puolentoista kuukauden päästä

Nämä kuukaudet olen tarkemmin sanottuna saanut viettää Leuvenin pohjoisringillä. Ikkunastani toden totta näkyy kehä – eli autotie - joka kiertää koko pienen kaupungin (tai oikeastaan vain osan tästä kaupungista, mutta ei nyt tartuta pikkuseikkoihin). Koska itse asumista miettiessäni olisin kaivannut paljon lisäinformaatiota, ajattelin kirjoittaa jonkin verran Waterviewssä asumisesta.

Alun alkaen asumista miettiessäni en tiennyt yhtään, mistä edes aloittaa. Koska kuvittelin vaihtoehtojeni olevan paljon vähäisemmät mitä ne oikeasti olivat, päädyin hakemaan vain Waterviewhin. Todellisuudessa asumismahdollisuuksia on todella paljon, ja Waterview on varmasti kalliimpi kuin suurin osa lähempänä keskustaa sijaitsevista Koteista (Kot = huone). Esimerkiksi Facebookissa on paljon ryhmiä, joissa huoneita tarjotaan vuokralle. Jotkut ovat myös tulleet täysin ilman asuinpaikkaa Leuveniin ja katselleet ympärilleen etsien Te huur –kylttejä. Ihailtavaa, joskin itse en uskaltaisi. On kuitenkin mainittava, että en ole kuullut kenenkään joutuvan asunnottomaksi, ja luulenpa tuolla tyylillä säästävän pitkän pennin.

Waterview aamulla noin kuudelta
Olin paljon yhteydessä Waterviewn residence managerin kanssa jo ennen tänne tuloa. Olin esimerkiksi epävarma siitä, että mikäli kaikissa hakemissani huoneissa asuu jo joku (sillä Waterview-hakemukseen pitää laittaa tarkat huonetoiveet), tarjotaanko minulle jotain muuta huonetta (kyllä!). Minä taisin päästä kakkoshuonetoiveeseeni, eli tänne 13:een kerrokseen. Mikäli Waterviewtä suunnittelee asuinpaikakseen, suosittelisin hakemaan huonetta, jossa ikkuna on Engels Pleinille tai jommallekummalle ”ulkosivulle”. Waterviewn takana on melko vilkas tie, joka varmasti varsinkin alemmissa kerroksissa aiheuttaa meluhaittaa. Ns. sisäpihalle olevista ikkunoista myös maisemassa lienee toivomisen varaa, vastassa on nimittäin toisella puolella asuvan kaverin ikkuna sekä sen surullisenkuuluisa autotie. Toisaalta uskoakseni suosituimpia ovatkin huoneet, joissa ikkuna on Engels Pleinille ja ”Leuvenin-suuntaan”, joten niitä ei varmaan vapaudu yhtä usein.
Ankea huoneeni - huomioi perhosen siivet

Olin sopinut residence managerin kanssa, että saan huoneen käyttööni päivää aikaisemmin kuin mitä sopimuksessani luki. Pääsin siis Belgiaan tullessani suoraa muuttamaan uuteen kotiini. Minulle olisi tullut antaa suoraa omat avaimeni – yksi huoneeni oveen, yksi postilokerooni ja yksi keittiönkaappiini – mutta joidenkin aikaisempien sekaannusten vuoksi sain vain avaimen oveeni. Ulko-ovea varten käytössä on opiskelijakortti, johon lisätään ulko-ovenavausmahdollisuus.

Waterviewssä ymmärtääkseni kaikkiin huoneisiin kuuluu oma kylpyhuone. Tämä on luksusta verrattuna suurimpaan osaan muista opiskelija-asuntoloista ja –huoneista. Läheisimmässä kaveriporukassani vain yhdellä toisella on oma kylpyhuone, ja hänen residenssinsä sisustuksesta päätellen meidän molempien residenssit kuuluvat samalle omistajalle. Tai sitten Leuvenissa kaikki yksinkertaisesti rakastavat tätä todella pelkistettyä harmaata tyyliä – kuka tietää! Kuultuani kauhutarinoita suihkuista, joissa ei voi säätää veden lämpötilaa sekä jatkuvasti tukkeutuneista viemäreistä (joille ei tehdä mitään) olen ollut todella onnellinen omasta kylpyhuoneesta, paljon onnellisempi kuin mitä etukäteen ajattelin.

Fairy lights remind me of Tampere circa 2013
Keittiö täällä on jaettu. Koska osa kerroksen huoneista on tyhjillään, meitä on ehkä yhdeksän henkeä jakamassa yhden keittiön. Jokaiselle meistä on oma keittiökaappi. Kun vihdoin sain avaimen kaappiini, jouduin hieman pettymään. Minun kaappini on nimittäin tiskipöydän alla, minulla on vain yksi hylly ja sekin on todella pieni. Esimerkiksi yhdellä naapureistani täällä on kolme hyllyä, joten tasan ei käy onnen lahjat. Keittiössä on myös kolme jääkaappia, joista jokaiselle pitäisi olla oma hylly. Hyllyjen seinillä lukee, mille huoneelle hylly kuuluu. Mielenkiintoista kyllä, minun huoneelleni ei ollut omaa hyllyä. Näin ollen tavarani matkustelivat milloin missäkin jääkaapissa, kunnes keittiön seinälle ilmestyi lista, mitkä huoneet olivat asukasta vailla ja näin ollen saatoin vallata yhden hyllyn itselleni. Pakastinlokeroja on niukanlaisesti, eli ei todellakaan yhtä per henkilö. Tämä ei ole estänyt kanssa-asujiani siirtelemään minun tavaroitani pois joistain lokeroista. Ah yhteiselämän riemua! Toinen keittiöön liittyvä asia on siivousvuorot. Joka viikko jollakulla meistä on velvollisuus viedä roskat kellarissa sijaitsevaan jätehuoneeseen. Koko juttu on siis hetkessä hoidettu, mutta on todella tärkeää, että kaikki tosiaan hoitavat työnsä kunnolla.

Vanha kuva ikkunasta avautuvasta maisemasta
Tahdon kuitenkin korostaa, että täällä 13:sta kerroksessa kaikki ovat hyväkäytöksisiä, rauhallisia ja selkeästi aikuisempia kuin mitä Leuvenissa opiskelevilta voisi odottaa. Olen ainoa Erasmus-opiskelija, mutta täällä on yksi tyttö Kiinasta tekemässä maisterivaihettaan sekä toinen tyttö Alankomaista. Kukaan ei ole häiriköinyt öisin ja kaikki ovat antaneet toisilleen tilaa. Olen kuullut, että asian laita ei ole tämä kaikissa kerroksissa. Yksi tyttö vaihtoi kuulemma meidän kerrokseemme, koska häntä kiusattiin omassa kerroksessaan (mm. varastettiin ruokaa, koputeltiin oveen keskellä yötä ja muuten häiriköitiin). Onneksi siis asun keskellä varautuneita ja hiljaisia belgialaisia.

Huoneeni ei ole järin viihtyisä, enkä kyllä viihtyisi tällaisessa asumuksessa puolta vuotta pidempään. Varsinkin sijaintinsa puolesta Waterview on melko syrjässä. Tämä on tietenkin huvittava huomautus ottaen huomioon sen, että olen vartissa kävellyt Leuvenin pääostoskadulle, ja pyörällä olen siellä varmaan kahdeksassa minuutissa ellen jopa nopeammin. Ilman pyörää en selviäisi täällä asumisesta. Tiedän, että on henkilöitä jotka ovat päättäneet jättää pyörän hankkimatta vähän huonommasta sijainnista huolimatta, mutta tällöin he yleensä ottavat ilon irti julkisesta liikenteestä. Waterviewssä on lisäksi se hyvä puoli, että kellarikerroksessa on iso pyöräparkki, jonne pääsee vain avainkortilla, eli pyörät yleensä pysyvät tallessa ongelmitta.

Ja vielä muutama asia, jotka olisin halunnut tietää etukäteen! Imurin saa lainaksi toimistolta avainkorttia vastaan. Hellan saa toimimaan, jos ymmärtää painaa erillistä virtanappia. Keittiöstä yleensä löytää edellisten asukkaiden jättämiä astioita ja pannuja, jotka kannattaa tsekata ennen astiaostoksia. Toinen kierrätyspaikka on kellarikerroksessa. Yhdessäkään huoneessa ei ole langatonta nettiä, mutta muuntajaa kannattaa kysyä jälleen kerran toimistosta. Lisäksi residensseissä netin käyttö on ”rajoitettu” 40 GB kuussa siten, että joka päivä tulee ”jonkun verran” lisää dataa, mutta itse en ole pystynyt käyttämään omaa nettiäni niin paljon, että se olisi mennyt alle 95 %, (ja joka päivä olen päässyt takaisin 100 %). Toki jos katsoo Netflixiä joka päivä niin tämä rajoitus voi olla ongelma. Pyykkitupa on kellarikerroksessa, se on edullisempi kuin vaatteiden peseminen muualla, mutta edelleen koneelliselle kuivauksineen tulee hintaa viisi euroa. 

All in all voisin suositella Waterviewssä asumista, tai ainakin täällä minun kerroksessani majoittumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti