perjantai 21. huhtikuuta 2017

Leuven 16. The one where I spend a day on a train







VR ei ole välttämättä maailman toimivin rautatieverkoston ylläpitäjä. Jokainen junalla kulkeva suomalainen on saanut  todeta junien myöhästelyn olevan arkipäivää. Olen minäkin joskus löytänyt itseni Keravalta keskellä kauheaa pakkasta junan ovien lakattua toimimasta. Tästä huolimatta kertaakaan en ole viettänyt lähes kahdeksaa tuntia junassa matkalla, jonka normaalisti taittaa alle viidessä.

 Kun lauantaiaamuna minä ja kaksi kaveriani kohtasimme toisemme rautatieasemalla valmiina Ranskan valloitukseen, huomasimme useiden junien olevan myöhässä puolesta tunnista neljäänkymmeneen minuuttiin. Pienen tarkastelun jälkeen meille selvisi, että Brysselin päärautatieasemalla oli ollut tulipalo, minkä takia junat eivät pysähtyneet siellä. No, puoli tuntia sinne tai tänne, ei se meidän matkaan niin paljon vaikuttaisi. Miten väärässä me olimmekaan! Junat eivät lainkaan voineet kulkea Noordilta Midille Centraal-aseman kautta. Sen sijaan menimme ensin Noordille, sen jälkeen hitaasti peruutimme takaisin päin ja lähdimme mateluvauhdilla ja useiden pysähdysten saattelemana kohti itää. Toisin sanoen me kiersimme paikallisjunaverkoston kautta Midille. Tähän matkaan, jonka kävellenkin olisi taittanut neljässäkymmenessä minuutissa, meni yli puolitoista tuntia. Tähän lisättynä vielä pitkä odottelu Midillä (olisi luullut, että muillakin junilla olisi ollut kiire päästä tälle asemalle) ja niinpä myöhästyimme kahdesta vaihtojunasta. Epäonnemme junien kanssa ei päättynyt tähän. Kun olimme jo vaihtaneet junaa Gentissä ja huolien ja murheiden piti olla ohi, seisoimme yhdellä asemista luvatun kymmenen minuutin sijaan parikymmentä minuuttia, ja lopulta saavuimme Lilleen pahasti omasta aikataulustamme jäljessä. Harmiksemme emme tästä syystä ehtineet ilmaiselle opaskierrokselle ympäri Lilleä.
Eläintarha

Ilman opastakin saimme paljon irti kiertelystä. Kävimme linnoituksen luona ja löysimme sotilastukikohdan. Kanaalin ylittävältä sillalta kurkimme alas  eläintarhaan, josta bongasimme sarvikuonoja, orankeja sekä pelikaaneja. Tuntui uskomattomalta nähdä niin paljon erilaisia eläimiä niin pienessä tilassa ja niin kaukana niiden luonnollisesta elinympäristöstä. Yksikään matka ei ole täydellinen ilman käyntiä kirkossa, joten käväisimme muutamassa hyvin samannäköisessä katedraalissa. Olen käynyt tämän muutaman kuukauden  aikana useammassa kirkossa kuin varmaan koko elämäni aikana kokonaisuudessaan.
Yliopisto

Koska Lille on pieni kaupunki eikä varsinaisesti mikään turistikohde, pääsimme näkemään ns. oikeaa Lilleä. Emme liikuskelleet paljon turistialueella vaan kävimme katsomassa esimerkiksi yliopistoa (tai ainakin yhtä yliopiston rakennuksista) ja luontaistuote/ruokakauppaa (kenenköhän toiveesta…), jotka olivat selkeästi enemmän paikallisten kansoittamalla alueella. Luonnollisesti suoritimme Lille-vierailumme nähtävyysbongailun samalla intensiteetillä kuin
Rotterdam-käyntimme. Näimme siis suunnilleen kaikki Tripadvisorin top10 nähtävyydet ja varmasti vielä muutaman enemmän. Se, että emme rajoittuneet vain niihin

The only bunny I'll eat
Koska itävaltalainen ystäväni ei ollut Pariisissa saanut haluamaansa sitruunatorttua, vierailimme yhdessä Paul-leipomoista Lillen keskustassa. Sitruunatortun sijaan minä otin suloisen pääsiäispupu-leivän, olihan pääsiäinen enää kulman takana. Nautimme eväämme oopperatalon portailla ja katselimme ihmisten kulkua. Eväshetkemme jälkeen lähdimme kulkemaan vanhaan kaupunkiin. Kello alkoi jo lähestyä seitsemää, joten suuntasimme hiljalleen takaisin rautatieasemalle.

Ehdimme junaan ongelmitta, mutta Belgian juniin ei ole luottamista. Olimme hetkessä jälleen myöhässä aikataulusta. Gentissä junanvaihto tapahtui juoksemalla, kun aikaisempi vartin vaihtoaika lyheni alle viiteen. Ehdimme junaan, löysimme ihmeen kaupalla istumapaikat junan edestä, mutta tämä päivä ei suinkaan ollut tehty meille. Keskellä-ei-mitään ennen Brysseliä juna soitti torvea ja pysähtyi lopulta kokonaan. Meille informoitiin lopulta (hollanniksi), että jarruissa oli jotain vikaa. Meitä asia enää huvitti. Junamatkustus ei selkeästi ollut meitä varten. Tai me emme olleet junamatkustusta varten. Lopulta pääsimme takaisin Leuveniin hieman ennen kymmentä illalla. Seuraava ulkomaanmatka odottelee jo kulman takana, kun ensi viikolla juhlistetaan Kingsdaytä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti