lauantai 29. huhtikuuta 2017

Leuven 17. The one where there is King’s Day




Kaikki hyvä Belgiassa tulee tunnetusti Alankomaista: Albert Heijn (RIP never forget), Alpron tuotteet, Tony’s chocolate, puhumattakaan ihanista ja (ärsyttävän) pitkistä ihmisistä. Kun meille yli kuukausi sitten selvisi, että King’s Day on kuin valtava kollektiivinen juhla, jota juhlitaan oranssiin pukeutuneena ympäri maata, me vaihto-opiskelijat tietysti halusimme osallistua. Ensin ajattelimme menevämme Amsterdamiin, olimmehan nähneet kuvia valtavista juhlista. Alankomaista kotoisin olevat ystävämme kuitenkin vakuuttivat, että Amsterdam on aivan kaaos Koningsdagin aikaan. Kaikkialla olisi liikaa tungosta, mitään ei ehtisi nähdä eikä mistään näin ollen voisi nauttia. Maastricht, se on se paikka, jonne meidän kannattaisi lähteä. No, mikäpä siinä. Jos Koningsdag olisi edes puolet yhtä mahtava kokemus kuin Maastrichtissa koettu karnevaali, meillä olisi varmasti hauskaa.

Torstaina juna-asemalle suunnisti neljä suomalaista, yksi hollantilainen ja yksi turkkilainen.  Meidän porukassamme oli tarkoitus olla myös toisen hollantilaisen ja Maastrichtissa asuneen saksalaisen, mutta molemmilla oli muita velvollisuuksia, joten he ilmoittivat liittyvänsä seuraamme myöhemmin. Tämä oli lievästi ongelmallista, sillä poisjääneiden ystäviemme oli tarkoitus esitellä meille Maastrichtia. Nyt ainoat Maastrichtissa aiemmin käyneet olivat kaksi suomalaista tyttöä, jotka olivat nähneet kaupungin vain karnevaalien aikaan.

Vau mitkä juhlat
Liegen kautta pääsimme ongelmitta junalla Maastrichtiin (legendaarista!). Minun oranssi panostukseni rajoittui oranssiin kynsilakkaan, mutta sekin tuntui runsaalta verrattuna siihen harmauteen, joka meidät kohtasi. Sää oli melko huono, tuulinen ja sateinen. Mistään ei olisi edes arvannut, että kyseessä oli jotenkin erityinen päivä. Me yritimme olla vielä toiveikkaita. Kolme meistä osti oranssit leit turistikaupasta, sillä kyllähän tämä tästä. Meidän piti vain päästä sinne, missä kaikki juhlinta olisi. Meille oli luvattu, että jossain Maastrichtissa olisi joukkohallusinaatiota muistuttava oranssi meri. Me kävelimme keskustaan, ihmettelimme avoinna olevia kauppoja ja yritimme löytää kirpputoria, joka kuuluu Koningsdag-juhlintaan. Löysimme tyhjyyttä ammottavan aukion, jonka ympärillä vain muutama kuukausi aikaisemmin olimme viettäneet karnevaaleja. Sitten alkoi sataa.

Lähdimme kohti puistoa, josta vihdoin löysimme hiljalleen hiipuvan kirpputorin. Aurinkokin ilmestyi hetkeksi pilvien takaa. Leuveniin jääneet ystävämme ilmoittivat yrittävänsä päästä pian Maastrichtiin. Meillä alkoi olla kylmä, joten asetuimme terassille lämpölamppujen alle nauttimaan kaakaoista ja kahveista ja glögistä. Siinä istuessamme koimme vielä useita vesikuuroja. Sateisuus ei siis selkeästi ole vain ongelma Belgiassa. Saksalainen kaverimme sanoi, että meidän pitäisi mennä hänen kaverinsa kotibileisiin, sillä tämä kaveri todellakin haluaisi tavata meidät. Me olimme epäileväisiä, mutta muun suunnitelman puutteessa päätimme mennä edes katsomaan paikan. Kaverimme olisivat muutenkin jo paikalla meidän päästessämme tämän kaverin asunnolle.

Lyhyen Albert Heijn (RIP never forget) pysähdyksen jälkeen saavuimme tämän kaverin luo. Emme olleet varsinaisesti ihmeissämme, kun kaveri oli hyvin yllättynyt meidän saapumisestamme (”teitä piti olla vain kaksi”), mutta hän päästi meidät sisälle. Tarpeetonta varmaan sanoa, että meidän teki mieli lähteä pois välittömästi. En ole varmaan ikinä ollut niin opiskelija-asunnon näköisessä asunnossa. Seinillä oli ”lainattuja” mainoskylttejä, kaappien päällä oli suuri kokoelma tyhjiä alkoholipulloja, nurkassa oli pieni luuranko, jonka käsi oli nostettu tervehdykseen, jota Saksan puolella ei olisi sopivaa tehdä. En tuntenut olevani aivan kuin kala vedessä, mutta tilanne oli mahdollista korjata.

Suomalaisten bongaaminen ei ole koskaan ollut näin helppoa!
Kaksi tuntia myöhemmin olin enemmän tai vähemmän onnistuneesti osallistunut Cageen (damn you Jenni! :D), tanssinut taas vaihteeksi Antti Tuiskun tahtiin ja kadottanut ainakin yhden pingispallon. Meidän junamme lähti kymmentä vaille  kymmenen, joten huomattavasti paremmalla tuulella oleva porukkamme joutui lähtemään kohti Belgiaa ennen juhlien siirtymistä Maastrichtin yöhön. Saksalainen kaverimme yritti suostutella meitä jäämään ja odottamaan aamukuuden junaa, mutta argumentit eivät olleet riittävän vakuuttavia. Ei sillä, että meillä oli tarkoitus mennä suoraa nukkumaan kunhan pääsisimme Leuveniin.

Liegessä vaihtoaikamme oli 40 minuuttia. Siinä ajassa ehtii käydä Bingo-paikassa puhumassa ranskaa, juoksennella vähän ympäri juna-asemaa sekä tekemään reisitreenin laiturilla. Junassa opimme paljon uusia asioita, muun muassa sen että junassa ei saa syödä mutta alkoholia saa juoda (?!).  Ehkä meiltä jäi jotakin ymmärtämättä.

Kaiken kaikkiaan meillä oli nousujohteinen päivä. Alun surkeus peittyi kaiken illalla tapahtuneen hauskanpidon alle. Tahdon tulevaisuudessakin päästä juhlimaan Koningsdagia, mutta kohteeksi valitsisin mieluummin Amsterdamin – vaikka siellä olisikin liikaa ihmisiä. Eli ensi vuonna siis karnevaaleille, Koningsdag-hulinoihin sekä tulppaaniloistoa katsomaan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti